Voor de buren en nieuwsgierigen
Wat doet een zendamateur?
Een zendamateur heeft als hobby om radioverbindingen te maken met zo min mogelijk zendvermogen over zo een groot mogelijke afstand. Anderen vinden experimenteren met zendertechniek het leukste aspect. Ook zijn er veel amateurs contesters voor de radioclub waar zij lid van zijn. Hierbij proberen zij tijdens een wijdstrijd zoveel mogelijk verbindingen tot stand te brengen voor de club wat weer punten oplevert. Zelf ben ik geen actieve contester maar wel lid van 2 verenigingen n.l. de Veron en de Radioclub Kennemerland. (zie video)
Ook is het zendamateurschap een sociaal gebeuren voor amateurs onderling die allen dezelfde passie delen. Scanner en luisteramateurs kennen wel de diverse rondjes op banden waar amateurs er op los kwebbelen.
Radioamateurs tijdens rampen en oorlogen!
De wereld die we kennen met al zijn technologische hulpmiddelen lijken heel vanzelfsprekend maar kunnen ook uiterst kwetsbaar zijn.
Tweede wereldoorlog
Tijdens de tweede wereldoorlog hebben een aantal zendamateurs geholpen met het bouwen van zenders en verbindingen maken voor het verzet en contact met de geallieerden. Ook hebben zendamateurs gewerkt aan de Philips 15 kilowatt zender in Eindhoven van Radio Herrijzend Nederland die gebouwd werd in bezet gebied tijdens de oorlog. Zodra Eindhoven werd bevrijdt kon heel Nederland zowat gelijk luisteren naar deze zender. Tevens bouwden er amateurs illegale ontvangers zodat mensen die hun radio moesten inleveren toch nog stiekem naar Radio oranje konden luisteren. Helaas hebben een aantal amateurs deze verzetsdaden niet overleefd.
Watersnoodramp 1953
Peter Hossfeld, radiotechnicus bij Radiohandel Weltevreden in Zierikzee, kon met de verzonnen roepnaam PA0ZRK (illegaal, nood breekt wet) op die morgen op de 80 meterband eindelijk verbinding maken met PA0WZ te Middelburg
Hij had met o.a. standaard onderdelen voor radio-ontvangers een zender in elkaar weten te zetten, die na vele pogingen uiteindelijk verstaanbaar werd ontvangen.
Gedurende de tijd dat radio-zendamateurs het noodnet van die eerste dagen in februari vormden, heeft dit station ononderbroken gefunctioneerd. (lees het artikel)
Bij een hedendaagse overstroming hebben we te maken met stroom en data uitval en zullen we snel teruggeworpen op het jaar kruik. Ook hier kunnen radioamateurs nog nood verbindingen maken en hopelijk hulp lospeuteren.
Rampen in de toekomst:
Langdurige stroomuitval:(zie artikel over stroomuitval in Nederland)
Door zeer langdurige stroomuitval kan al onze communicatie stilvallen, ziekenhuizen uitvallen, (mobiele)telefoon uitval, internet uitval, infrastructuur lamleggen en bij zeer langdurige stroomuitval kunnen zelfs onze polders onderlopen en de drinkwater voorziening stagneren.
Oorzaken kunnen zijn: overbelasting door uitval van 1 centrale waardoor kettingreactie ontstaat, zonnestorm, orkanen, sneeuwstormen, sabotage (hacken), overstroming of een andere ramp.
Op het moment dat de communicatie helemaal uitvalt en ook hulpdiensten elkaar niet meer kunnen bereiken. Dan kunnen radio amateurs een noodzender netwerk aanleggen. Individuele amateurs kunnen hulpoproepen doen voor b.v. noodgevallen in de buurt. Voor de grotere professionelere netwerken is er Stichting Dares (Dutch Amateur Radio Emergency Service)
Al die antennes en ze zullen wel gevaarlijk stralen!!
We kennen allemaal de dubieuze reputatie van wifi en 5G straling. Dus zou je denken dat het bij een radioamateur ook één grote bak straling is.
Maar dat is toch een heel stuk anders. Radioamateurs gebruiken over het algemeen veel lagere frequenties (trillingen per seconde) dan b.v. GSM en UMTS masten. Ook zenden wij geen 24 uur per dag uit maar hele fanatiek amateurs misschien een paar uur per dag en in mijn geval hooguit 4 uur per week. Ik zal binnenkort een video maken met een eenvoudige veldsterktemeter gericht op een magnetron oven, UMTS, GSM zendmasten en op mijn zendantennes als ik met maximaal vermogen aan het uitzenden ben. Je zult schrikken van de eerste 3.
Ik heb storing van een zendamateur!
Heb je 24 uur per dag storing dan is deze storing meestal niet afkomstig van een zendamateur uit de buurt. Zoals in kolom hierboven staat zenden de veruit de meeste radioamateurs geen 24 uur per dag uit.
Zendamateurs hebben in hun opleiding meegekregen hoe je storingsvrij moet uitzenden. Want niet alleen buren maar ook cruciale diensten kunnen last van storingen hebben. Storingen kunnen ook afkomen van zendpiraten of mensen die illegale draadloze telefoon hebben. Zendpiraten zijn dus GEEN radioamateurs al worden ze wel vaak in 1 woord genoemd.
Mocht een zendamateur onverhoopt toch storing bij je veroorzaken of denk je dat het van de zendamateur afkomt. Schroom dan niet om het hem/haar te zeggen. Ze zullen als deze storing van hen afkomt je helpen deze op te lossen en misschien zelfs helpen de echte oorzaak te vinden. (zie hier de mogelijkheden bij een storing door mogelijk een zendamateur)
Ook zendamateurs hebben wel eens last van storingen door buren!
Veel radioamateurs opereren op de HF band (1.6 t/m 30 mHz) en dat is band die heel erg gevoelig is voor storingen door andere apparaten die storingen uitzenden op deze banden en op de werking van jouw andere apparaten.
Om te ontdekken of je apparaat geen storing veroorzaakt in de ether op radiobanden heeft men het Ce keurmerk op apparaten gezet.
Maar ook daar wordt wel een de hand mee gelicht. Vanuit China komen regelmatig apparaten met nep Ce keurmerken ons land binnenrennen met de nodige gevolgen voor de werking van andere apparaten en storingen op de HF band.
Geduchte stoor(zend)apparaten zijn o.a.: Omvormers van zonnepanelen, vijverpompen, Led verlichting, opladers van elektrische fietsen, schrikdraad enz. enz.
Niet alleen radioamateurs hebben er last van ook ander beroepsverkeer radioverkeer kan hier overlast van ondervinden.
Zie onder het verschil tussen een echt en een nep C E Keurmerk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb